• Wat is het doel van het onderzoek?

  Wat is het doel van het onderzoek?

  Het doel van de ParkinsonThuis studie is om een beter inzicht te krijgen in het dagelijks functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson. Daarvoor gebruiken we nieuwe technologie. Er is al langere tijd een grote interesse in het gebruik van sensoren als objectieve graadmeter voor eigenschappen van patiënten tijdens het dagelijks leven. Allereerst vragen wij deelnemers om een speciaal horloge (een zogenaamde “Pebble SmartWatch”) met ingebouwde bewegingssensors te dragen. Verder gebruiken we mobiele telefoons om informatie te verzamelen over bijvoorbeeld uw medicijngebruik en symptomen. Door de gegevens die deze apparaten verzamelen met elkaar te combineren, krijgen wij een goed beeld van uw dagelijks functioneren. Met uw deelname en die van andere patiënten hopen wij de eigenschappen van patiënten te vinden die het beloop van de ziekte van Parkinson bepalen en die het mogelijk maken om het beloop bij individuele patiënten te voorspellen waardoor een optimale behandeling mogelijk is.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Wat moet ik doen als ik wil meedoen aan het onderzoek?

  Wat moet ik doen als ik wil meedoen aan het onderzoek?

  Heeft u interesse in het verzamelen van gegevens door middel van nieuwe technologische toepassingen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. Als u nog vragen heeft, kunt u per mail of telefonisch contact opnemen met het onderzoeksteam.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Kan ik op vakantie gaan tijdens mijn deelname aan het onderzoek?

  Kan ik op vakantie gaan tijdens mijn deelname aan het onderzoek?

  Natuurlijk kan het voorkomen dat u, tijdens de 3 maanden dat u deelneemt, vakantieplannen heeft. Dit is geen probleem. Er kan voor gekozen worden om uw deelname tijdens de vakantie tijdelijk te pauzeren. Ook is het mogelijk vanuit het buitenland door te gaan met het onderzoek. U heeft namelijk alleen af en toe een verbinding met Wi-Fi nodig (tussentijds worden de gegevens dan opgeslagen op de telefoon). In overleg met het onderzoeksteam zal gekeken worden wat voor u het prettigst is.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Waar vind ik meer informatie over het horloge dat ik moet dragen?

  Waar vind ik meer informatie over het horloge dat ik moet dragen?

  Wilt u meer informatie over het horloge dat bij deze studie wordt gebruikt? Lees hier meer over de Pebble SmartWatch.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Hoe wordt het onderzoek precies uitgevoerd?

  Hoe wordt het onderzoek precies uitgevoerd?

  Wanneer u mee wilt doen aan het onderzoek, ontvangt u na aanmelding eerst een uitgebreide informatiebrief. Na het ontvangen van deze brief, heeft u een week bedenktijd om te bepalen of u mee wilt doen aan het onderzoek. Een onderzoeker zal telefonisch contact met u opnemen over deze beslissing. Wanneer u toestemming geeft, zult u na ongeveer een week een horloge (Pebble SmartWatch) thuisgestuurd krijgen. Hierbij ontvangt u een uitgebreid informatiepakket met instructies. Eventueel kan een onderzoeker u telefonisch ondersteunen bij de installatie. Hierbij hebben wij de mogelijkheid om, met uw toestemming, uw telefoon op afstand te besturen en u zo door de installatie van de applicatie te leiden. Indien u in een latere fase ondersteuning nodig heeft bij het gebruik van de apparaten, is er tevens een telefonische helpdesk beschikbaar.

  Daarnaast vragen wij u om tijdens het onderzoek eenmalig een fysiotherapeut in uw omgeving te bezoeken voor een klinisch onderzoek. U ontvangt daarvoor een uitnodiging van de betreffende fysiotherapeut. De afspraak duurt 75 minuten en bestaat uit verschillende vragenlijsten en testjes. De therapeut is speciaal voor deze studie getraind om dit onderzoek te kunnen uitvoeren. Ook ontvangt u een vragenlijst die u thuis kunt invullen.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Hoe lang duurt het onderzoek?

  Hoe lang duurt het onderzoek?

  U gebruikt uw eigen mobiele telefoon of een leentoestel van ons in combinatie met het horloge. Het horloge draagt u 24 uur per dag gedurende 13 weken. Tijdens deze periode geeft u, elke keer als u uw medicatie inneemt, het moment van inname aan op de mobiele telefoon en hoe u zich op dat moment voelt. Deze informatie koppelen we aan de gegevens uit de bewegingssensoren van het horloge. Wanneer u tussendoor moeilijkheden ondervindt, kunt u uiteraard altijd telefonisch contact opnemen met het onderzoeksteam. Na 1 week zullen wij u bellen om te evalueren hoe het gaat en u vragen of u wilt doorgaan met de studie. Na 13 weken zit uw deelname er in principe op. Mocht u dat willen, is het in principe wel de mogelijk om het horloge en de applicatie ook daarna te blijven gebruiken.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Kan ik het horloge en onder de douche dragen?

  Kan ik het horloge en onder de douche dragen?

  Het horloge is waterdicht, hetgeen betekent dat u het horloge onder de douche of tijdens het zwemmen kunt dragen. U kunt zelf kiezen om welke pols u het horloge draagt.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Wat zijn voor mij mogelijke voordelen van deelname aan dit onderzoek?

  Wat zijn voor mij mogelijke voordelen van deelname aan dit onderzoek?

  –  U draagt bij aan het onderzoek naar hoe de ziekte van Parkinson het leven van patiënten 
beïnvloedt en welke factoren samenhangen met het beloop van de ziekteverschijnselen. Op de lange termijn hopen wij hiermee te bereiken dat artsen betere, persoonsgerichte behandelingen kunnen geven aan patiënten om hun kwaliteit van leven te verbeteren.
  –  U ontvangt inzage in uw eigen hoeveelheid lichamelijke activiteit gedurende de dag, maar ook gedurende de nacht. U krijgt namelijk een persoonlijke activiteitengrafiek te zien, waarbij u in- en uit kunt zoomen, terug kunt scrollen en de activiteitengrafiek kunt zien van de afgelopen 7 dagen. De grafiek laat ook de momenten zien waarop u uw medicijnen heeft genomen.
  – Het is mogelijk om op de mobiele telefoon en op het horloge een herinnering voor medicatie-inname in te stellen.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Wat zijn voor mij mogelijke nadelen van deelname aan dit onderzoek?

  Wat zijn voor mij mogelijke nadelen van deelname aan dit onderzoek?

  –  U stelt uw gegevens, die het horloge registreert, beschikbaar voor het onderzoek.
  –  Het verzamelen van de informatie neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Dit kan belastend zijn. 
Wanneer u deelneemt aan dit onderzoek, zult u namelijk het horloge en de mobiele telefoon 24 uur per dag, gedurende 13 weken, bij u moeten dragen. Verder kan het zijn dat u tijdens het klinische onderzoek vermoeid raakt of uw aandacht er niet meer bij kan houden. Het is belangrijk om te weten dat wij hier rekening mee houden. Er kan dan een pauze worden ingelast of het onderzoek kan tijdelijk worden onderbroken.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Wanneer ik niet meer wil deelnemen aan het onderzoek, kan ik dan altijd stoppen?

  Wanneer ik niet meer wil deelnemen aan het onderzoek, kan ik dan altijd stoppen?

  Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig. Wenst u niet meer deel te nemen aan het onderzoek, dan kunt u te allen tijde stoppen, zonder opgave van reden. Tevens zullen wij 1 week nadat u gestart bent met uw deelname telefonisch evalueren hoe het gaat en of u wilt doorgaan met de studie.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Wat gebeurt er met mijn gegevens die tijdens het onderzoek worden gemeten?

  Wat gebeurt er met mijn gegevens die tijdens het onderzoek worden gemeten?

  Binnen dit onderzoek werken we alleen met gecodeerde gegevens. Dat betekent dat we uw gegevens alleen onder een code bewaren en ze niet gekoppeld zijn aan uw persoonsgegevens. De gegevens uit uw horloge gaan gecodeerd rechtstreeks naar de Michael J. Fox Foundation, de sponsor van het onderzoek. Een kopie van de informatie die de fysiotherapeut tijdens het klinisch onderzoek verzamelt, gaat met een code naar het onderzoeksteam van het Radboudumc en daarna stuurt het Radboudumc ze weer door naar de Michael J. Fox Foundation.
  Uw persoonsgegevens worden bij het Radboudumc bewaard zodat de onderzoekers als het nodig is contact met u kunnen opnemen. U kunt tot 5 jaar na het onderzoek op elk moment beslissen om uw persoonsgegevens te laten verwijderen, zodat de informatie niet meer tot u te herleiden is. De informatie blijft dan nog wel gecodeerd beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden. Ook kunt u uw onderzoeksgegevens gedurende deze periode inzien. Uw persoonlijke gegevens zullen na deze 5 jaar door het Radboudumc worden verwijderd, zodat vanaf dat moment uw onderzoeksgegevens op geen enkele manier meer tot u te herleiden zijn. Uw gecodeerde gegevens worden, na goedkeuring door de Michael J. Fox Foundation, beschikbaar gesteld voor onderzoeksdoeleinden. Om toegang te krijgen tot deze gegevens hebben onderzoekers altijd speciale toestemming nodig van de Michael J. Fox Foundation.

  De Michael J. Fox Foundation heeft onderzoekers van Intel toestemming gegeven om uw gegevens te gebruiken voor het ontwikkelen van rekenmodellen, bijvoorbeeld om specifieke bewegingspatronen of responsschommelingen te voorspellen als gevolg van het innemen van de medicatie. Intel heeft namelijk een speciaal data platform ontworpen voor het analyseren van dit soort gegevens. Zij zullen tevens alleen gecodeerde gegevens ontvangen, die niet tot u herleidbaar zijn. Het is mogelijk dat er met behulp van de gegevens iets commercieels zal worden ontwikkeld, wat patiënten met de ziekte van Parkinson in de toekomst zou kunnen helpen.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Krijg ik een vergoeding voor het onderzoek?

  Krijg ik een vergoeding voor het onderzoek?

  U ontvangt een bedrag van 20 euro als compensatie voor de door u gemaakte reiskosten voor het bezoek dat u aan de fysiotherapeut brengt voor het onderzoek. Het horloge krijgt u in bruikleen en worden gratis ter beschikking gesteld. Het bezoek aan de fysiotherapeut wordt niet in rekening gebracht.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op
 • Welke toetsingscommissie heeft het onderzoek goedgekeurd?

  Welke toetsingscommissie heeft het onderzoek goedgekeurd?

  De toetsingscommissie Regio Arnhem-Nijmegen heeft dit onderzoek goedgekeurd.


  Is uw vraag niet beantwoord?

  Neem contact op