« Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste publicatie ParkinsonThuis is een feit

12 september 2016

Op 26 augustus verscheen de eerste wetenschappelijke publicatie van de ParkinsonThuis studie. Het onderzoeksteam publiceerde het protocol van de ParkinsonThuis studie in het tijdschrift JMIR Research Protocols. In deze blog geven we u een korte samenvatting van de publicatie en daarmee ook de opzet van onze studie. 

 
Het volledige (Engelstalige) artikel is hier gratis toegankelijk en te downloaden. We beschrijven in het artikel de doelstellingen en werkwijze van de studie. Aangezien de ziekte van Parkinson bij elke patiënt anders verloopt, is het doel van de ParkinsonThuis studie om te onderzoeken in hoeverre draagbare sensoren kunnen bijdragen aan onze kennis over de ziekte.

 
Publication

 
De ParkinsonThuis studie telt op dit moment ruim 1100 geregistreerde Parkinson patiënten en 100 ParkinsonNet therapeuten. Van de 1100 geregistreerde patiënten hebben de eerste 304 deelnemers de studie afgerond. De therapeuten helpen bij het in kaart brengen van de ziekte door middel van een klinisch onderzoek. De patiënten streamen door middel van hun eigen smartphone, de beschikbaar gestelde smartwatch en een app op hun telefoon informatie over onder andere de fysieke activiteit, tremoren, slaap en hun medicijngebruik. In de toekomst (fase 2) zal de groep patiënten uitgroeien tot 1.000 en zullen er nog meer gegevens worden verzameld. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan het verder verbeteren van het systeem dat dit mogelijk moet maken. Dit doen we samen met een kleine groep deelnemers, namelijk het ParkinsonThuis Testpanel, die de veranderingen test en ons regelmatig voorziet van nuttige feedback.

 

Wilt u meer lezen over de eerste resultaten en verdere plannen, lees dan dit eerdere bericht.